Ordforklaring

Brannmur / Firewall
Flere enheter (i vårt tilfelle) som står foran din server for å redusere risikoen for angrep fra uvedkommende. Vi avtaler med deg som kunde hvilke tjenester du må ha åpne og lukker alle andre porter inn mot din maskin og vårt nettverk. Vi utfører også en del automatisk inspeksjon av trafikken for å oppdage innbruddsforsøk og virus.

Colocation
Betyr at du eier og leverer serveren og kun leier strøm, Internett-tilgang og plass til serveren i et serversenter. Du må som regel selv stå for drift, reservedeler og nødserver hvis det skjer noe galt. Webspesialisten eier alle servere vi leier ut selv, men for større kunder er det mulig med unntak etter nærmere avtale. Individuelle servere vil imidlertid ikke kunne utplasseres, da vi har strenge krav til godkjenning av alt utstyr som skal inn i vårt serversenter.

Dedikert server
En fysisk datamaskin du ikke deler med noen og som du kan installere det du vil av programvare på (innenfor loven og reglene til tilbyder). Hos de fleste tilbydere betyr denne serverformen at du må ta deg av all drift selv og eventuellt leie inn konsulenter til å foreta installasjoner eller hjelpe deg. Hos Webspesialisten er 6 timer drift (som regel nok for alle behov) inkludert. Se også Managed Server.
Image backup

Betyr at både operativsystem og harddisken blir sikkerhetskopiert slik at man kan legge tilbake både operativsystem, databaser og alle filer slik de var før eventuelt havari. Dermed slipper man å installere alle programmer på nytt. Ulempen er at dette tar enormt mye lagringsplass, men hos oss er dette altså inkludert. Hver backup inneholder eventuelle nye og endrede filer og blir bevart noen dager før den eldste kopien blir overskrevet igjen. Dersom en av de siste backupene inneholder feil data, altså at du for eksempel har slettet noe ved en feil, så kan vi hente inn forrige versjon fordi backupsystemet inneholder et versjonsstyringssystem.

Managed dedikert server
Tilsvarer dedikert server som forklart ellers på siden her. En fysisk datamaskin du ikke deler med noen. Hos de fleste aktører betyr dette begrepet at det er noen andre som administrerer serveren for deg og du kan ikke gjøre som du vil. Ofte må du kun holde deg til bestemte programmer. På grunn av den begrensede programbruken tilbyr man ofte oppetidsgarantier. Hos Webspesialisten har vi en kombinasjon av Managed dedikert server og Dedikert server: Vi drifter serveren med deg og installerer alle program du ønsker. Du kan også installere disse selv. Hvis det skjer noe feil, uansett program eller hvem sin feil det er, så er 6 timer drift inkludert hver måned uten noen ekstra kostnad.
Microsoft lisens og SPLA

Når du skal bruke Windows-programmer på dedikert server, så må du ha Windows server installert. Vi har mediene for dette, men du må som kunde velge å leie lisens via oss/Microsoft, eller kjøpe den selv eller via oss. På lang sikt kan det lønne seg å kjøpe.  Leieprogrammet til Microsoft heter SPLA og baserer seg på at du betaler oss enten per bruker eller per prosessor/CPU på serveren. Ofte vil du trenge både en SAL (adgangslisens) og en RDP-lisens (remote desktop) for hver bruker.
Operativsystem

For å kunne bruke en dedikert server, så må du ha et operativsystem. Dette gjør at du kan komme inn på serveren/datamaskinen og installere/legge inn bilder, dokumenter med mer. Hvis du velger Linux operativsystemet Centos som vi leverer, så koster det ikke noe ekstra. Hvis du har bruk for Windows, så kommer det lisensavgifter i tillegg som du enten kan leie eller kjøpe av/via oss.

Nettsky / Cloud Hosting
Lagring av dine data på virtuelle/delte servere hvor du gjerne deler serveren med flere tusen andre. Går an å få en rimelig budsjettløsning med lav ytelse om man har en it-avdeling som følger opp. De største aktørene er Microsoft og Amazon. Viktige punkter å sjekke opp er om deres kunder tillater lagring (og/eller backup) i utlandet og om forsinkelsen til utlandet er verdt besparelsen. Les mer om nettsky her. Webspesialisten tilbyr ikke skyløsninger, da lavere pris også innebærer svakere ytelse fra dag 1 og ikke er et marked vi ønsker gå inn i.

Oppetidsgaranti
Betyr at vi skal sørge for at serveren din og linjer alltid skal være tilgjengelig, 24 timer i døgnet, også i jul og i høytider. Hvis denne garantien brytes, så blir man kompensert. Hos de fleste aktører vil man i beste fall kun få garanti for linjens oppetid og hvis det er kompensasjon, så får man kompensert i forhold til nedetiden utover 99,5% eller lignende. Det vil si at hvis serveren din er nede 5 timer, så får du kanskje 50 kr i erstatning. Hos Webspesialisten vil du i dette tilfellet få 2650,- kr + mva i erstatning (på standardkontrakter), altså en hel måned. Rent praktisk ordner vi det slik at fakturaperiode blir forskjøvet en måned på neste faktura. Vi har altså en sterk økonomisk interesse av å unngå nedetid, i forhold til større aktører som tilbyr smuler.

Trafikk / båndbredde per måned
Hvor mye data som kan overføres til/fra din server. Som regel er dette et tall i GB. For en webserver skal det mye til for å nå denne grensen, men hvis man bruker serveren til filopplasting og filnedlastning vil man fortere nå grensen.

Rackskap
Et 2 meter høyt skap på rundt 1kvm som servere / datamaskiner plasseres inn i. Serverne stables i høyden. I et standard skap (42U) er det plass til minst 42 servere / datamaskiner av en bestemt størrelse (1U).

RAID 1
Også kalt speiling eller mirroring. Metode hvor alle data lagres på to harddisker, for å gi økt oppetid. Dersom en harddisk går i stykker, så vil ingen data gå tapt og serveren vil fortsette som om ingenting er skjedd. Når en ny harddisk settes inn, så vil innholdet kopieres over (synkroniseres) tilbake til den tomme harddisken. Alt kan skje uten at nettsider eller serveren med en harddiskfeil går ned. Dette er anbefalt konfigurasjon på alle våre servere. To harddisker på 500 GB hver vil sørge for at totalt 500 GB diskplass er tilgjengelig.

RAID 0
Også kalt striping. Her lagres alle dataene på to harddisker slik som ved RAID 0, men her er altså hensikten å få maks diskplass i stedet for å øke sikkerheten. Dette gjør at to harddisker på 500 GB vil gi titalt 1000 GB eller 1 TB lagringsplass. Ulempen er at en enkelt harddiskfeil vil ta ned serveren og uten backup vil man ha tapt alle dataene. Hvis backupen er kjørt en stund tilbake, så har man mistet alle dataene fra backupen ble tatt frem til en av diskene gikk i stykker. Anbefales ikke.

Registrar
Firmaet som offisielt styrer domenenavnet for deg og som står som Registrar hos norske domenemyndigheter. For et flertall av våre kunder betaler vi domeneavgiften fra Domeneshop og viderefakturerer deg som kunde, slik at du ikke skal behøve forholde deg så mye til dette.

Serversenter
Et bygg som er spesialbygget for formålet å huse datamaskiner/servere. Redundans i alle ledd er viktig for høy oppetid. Krever mye kjøling og strøm for å sikre en konstant temperatur som gir lang levetid på utstyret.

UPS (Uninterruptible Power Supply)
Sørger for nødstrøm hvis strømforsyningen fra det offentlige strømnettet går ned og slutter å levere strøm. UPS kan utstyres med alt fra 5 minutter nødstrøm, til mange timer. Ofte brukes UPS for å holde liv i servere inntil strømaggregat slår seg på, og de har gjerne kun noen minutter på seg å starte. Hos oss holder dagens last til drift i 12 timer uten at vi er avhengig av at aggregatet starter. UPS sørger også for å filtrere ut (fjerne) skadlig overspenning/underspenning, noe som kunne skadet servere og annet ustyr i serversenteret.
Virtuell server eller VPS

En mellomting mellom webhotell og dedikert server. Du deler minne og prosessorkraft med mange andre kunder, men du kan alikevel installere dine egne program og en virtuell harddisk. Ulempen er nettopp ressursene og responstiden. Webspesialisten tilbyr ikke lenger virtuelle servere.
Webhotell

En billig løsning som kan koste fra 10 kr til flere hundre per måned. Du får begrenset med diskplass og ressurser og kan heller ikke installere dine egne applikasjoner med midnre leverandøren støtter disse. Sikkerheten kan være så som så fordi du deler harddisk med gjerne flere hundre eller tusen andre og feil i en kundes script eller program kan ta ned ditt nettsted også. De billigste aktørene vil trenge flere tusen kunder på samme server for å gå i pluss, og du vil fort merke at ytelsen går ned i perioder med mye trafikk. Vi tilbyr ikke dette produktet for våre kunder lenger.