Server vs. Sky

Selve serveren er bare en en del av tjenesten som medfølger hos oss, men for kunder som vurderer hoste selv, sette ut driften til oss eller gå for en skybasert løsning, så kan det være nyttig å orientere seg om kostnadsbildet.

Å ha en server hos oss, vil i prinsipp tilsvare en skyløsning siden vi tar oss av all drift og kostnader. Du får altså en privat skyløsning uten ansvar for maskinvaren – og i tillegg tar vi oss av ting som du ellers må betale et IT-selskap på timesbasis/månedsbasis – inkludert i leien. Vi har aldri fakturert en kunde for tilleggsabeid rundt server.

Vi sammenligner her med vårt dyreste produkt, Databaseserver med veiledende pris 5500,- per måned.

Trafikkmengde og overføring

På vår databaseserver, så er det inkludert 50 TB trafikk per måned. Hos Azure, så betaler du 0,706 per GB overført (med en liten rabatt over 40TB). Hvis vi tar utgangspunkt i 50 TB og tar med rabatten, så betaler du altså KUN i trafikk 33 700,- per måned hos Azure.

Virtuelle maskiner i Azure

Du får 5 GB (0,005 TB) inkludert trafikk i Azure, mot våre 50 000 GB. I tillegg kommer virtuelle maskiner. Nå er det veldig mange parametre du kan angi på en vm i Azure som påvirker prisen og du trenger nærmest en doktorgrad i IT for å skille mellom de ulike og hva som er behovet.

Hvis vi antar du har behov for lagringsplass tilsvarende 8 vm av 50 GB, så betaler du 10 616,- per måned for start-utgaven hos dem, for vm med altså 50 GB.

Du kan utvide disk mot å betale ekstra per GB og du kan ha ulike disker i ulike tilgjengelighetssoner og ulike hastigheter mot tillegg.

Kjører du ikke virtuelle servere, blir likevel kostnaden på disk vesentlig.

Tjenester ikke inkludert i sky

Du må også ta backup av tjenester i skyen og oppbevare data sikkert. Dette er ikke Azure sitt ansvar og du kan bli holdt ansvarlig for tap av data hvis du kun stoler på at Azure er oppe. Det er ikke priset inn løsning for backup eller raid i Azure sitt opplegg og dette kommer i tillegg.

Som regel vil man trenger support, oppdatering av OS og annen programvare (patching), antivirus, brannmur og andre tjenester fra tid til annen. Som regel starter faste priser på dette fra 2650,- for SLA-avtaler og gjerne timepris på toppen av dette (1500,- per time er vanlig sum). Dette er inkludert hos oss uten timepris eller månedstillegg utover serverleien.

Lisenser

Du vi også trenge lisenser og dette kommer i tillegg også hos oss. Men vi har gunstige priser på SQL-server og annen programvare fra Microsoft gjennom vårt SPLA-program.

Prisvurderinger

Totalt vil en helt ut utnyttet server hos oss koste 5500,- per måned og 44 316,- hos Azure. Prisene våre er inkludert 24/7 SLA, norsk support og mye mer, mens i Azure må du som regel få support via tredjepart til høyere kostnad (vi tilbyr dette også).

Så et meget konservativt anslag vil tilsi at du sparer nesten 40 000 per måned (og trolig flere titusen mer samlet sett etter tjenester) ved å velge oss gitt antagelsene om forbruk over. Altså nær en halv million per år spart.

Betyr dette at skytjenester fra gigantene alltid er sløsning med penger? Nei – men det er grunn til å ikke bare sjekke oppstartsprisen på skytjenesten.

Hvis du har en løsning med lite trafikkbelastning, lite cpu-bruk og få besøkende – så er Azure perfekt metode for å teste ut en løsning på. Det samme hvis du lager en 100% native Azure tjeneste hvor du kan kaldt-lagre diskene på data du sjelden bruker.

Men – lager du tjenester hvor data ikke blir overført – som krever lite CPU og som har lite trafikk – så kan løsningen være litt bortkastet (ved at den brukes lite).

Utvikling på Azure

En av de kanskje største fordelene på Azure og andre skyplattformer er fleksibiliteten og hvor behagelig det er for utviklere å kode der. Med en egenutviklet løsning 100% utviklet for kjøring på plattformen, så kan man få en veldig skalerbar løsning. Vi anbefaler imidlertid til å gjøre en estimering av trafikk og kostnader før man slipper utviklere løs. Det kan være du som kunde må betale en høy premium i fremtiden for de fordelene utvikleren får under prosessen – og da er du låst til en plattform.

Sikkerhet i skyløsninger

Du må fremdeles sørge for sikkerheten i skyløsninger og når bedriftens data er i skyen på ukjent sted – så kan man ikke bare dra ut ledningen og rense opp. For da mister du tilgangen selv.