Diskytelse

Med denne siden ønsker vi å klargjøre disker og ytelse. Dette er ytelse vi har målt på egen hånd. Varigheten er delvis synsing og oppfatning i bransjen og er kun ment å være en kvalifisert gjetning.

Konklusjon først

En gjennomsnittlig kunde hos oss vil få raskest websider og apper ved å gå for SSD og hardware RAID. Det er særlig hvis man bruker database at du bør velge både SSD og Hardware RAID. Du vil få 100x raskere søketid og 10x raskere overføring ved å velge denne løsningen.

Software RAID vs Hardware RAID

De fleste hostingleverandører oppgir at de leverer RAID på serverne sine. Dette kan være RAID1 eller RAID5. Det som ofte ikke oppgis, er om det er hardware RAID eller software RAID. Hardware RAID kan koste like mye som en server alene, så du kan trygt anta at de mener software RAID hvis intet er nevn. Vi tilbyr begge, men hardware RAID er den raskeste, mest stabile og tryggeste (og dyreste).

SSD harddisk med hardware RAID

Gir den desidert raskeste søketiden, ned mot 0,093ms på å finne data (access time) og 800 MB/sekund (transfer rate). Dette er målt på vårt utstyr og med noe som heter RAID10 (4 disker). Vi anbefaler derfor SSD på database-servere. Målingen over er gjort på server med Hardware RAID, noe som er viktig å få med seg.

Fra leverandør angis SSD å ha en gjennomsnittlig feil hver 2 million time, men SSD har altså en sårbarhet ved at antall skrivninger til disk reduserer levealderen drastisk.

Ulempe: Etter rundt 300 TB med skriving, så vil SSD disker ryke. Derfor egner ikke SSD seg i lagringssystemer med mye flytting av data.  På en hjemme-PC vil det kunne ta 20 år før du får problemer, i en server med mye flytting av data kan den vare alt fra 2-15 år – helt avhengig av bruken din. På en web/sql-server antar vi at du bør komme opp i den øvre delen av skalaen uten problemer.

SSD harddisk med software RAID

Her får du 200 MByte/sekund. Altså mer enn dobbelt så høy ytelse enn du får ved bruk av tradisjonelle disker.

Tradisjonell harddisk med hardware RAID

Har en levetid på rundt 10 år, men kan ryke før.

Her får du 4,5ms aksesstid og 300 MByte/sekund.

Tradisjonell harddisk med software RAID1

Har en levetid på rundt 10 år, men kan ryke før.

Har en søketid på nær 6-7ms og transfer rate på 90 MByte/sekund.