Kjerner vs klokkefrekvens: hva er best?

Når du skal velge servere for dine PHP-applikasjoner, er det viktig å forstå forskjellen mellom antall kjerner og klokkefrekvens, og hvordan disse påvirker ytelsen. Mange antar at flere kjerner alltid gir bedre ytelse, men for PHP-applikasjoner er høyere klokkefrekvens oftest mest fordelaktig.

Klokkefrekvens og kjerner forklart

Klokkefrekvens måles i GHz (gigahertz) og representerer hvor mange sykluser en CPU kan utføre per sekund. En høyere klokkefrekvens betyr at hver kjerne i CPU-en kan utføre flere operasjoner per sekund, noe som kan forbedre hastigheten til applikasjoner som kjører i én tråd.

Kjerner refererer til antall separate prosesseringsenheter i en CPU. En CPU med flere kjerner kan håndtere flere tråder eller prosesser samtidig, noe som kan forbedre ytelsen for flertrådede applikasjoner.

Hvorfor klokkefrekvens er viktig for PHP

PHP er en populært motor som brukes i mange webapplikasjoner. Mange PHP-applikasjoner, inkludert kjente systemer som WordPress, er hovedsakelig enkelttrådede. Dette betyr at de fleste PHP-skript kjører i en enkelt tråd og derfor ikke fullt ut drar nytte av flere kjerner.

Når en PHP-applikasjon kjører, er det viktig at de individuelle trådene kjører så raskt som mulig. En høyere klokkefrekvens betyr at disse enkelttrådene kan utføres raskere, noe som resulterer i raskere lastetider og bedre respons for brukerne.

Sammenligning: 64 kjerner vs 8 kjerner

La oss vurdere et eksempel:

  • 64 kjerner @ 2,2 GHz: Selv om denne CPU-en har mange kjerner, er hver kjerne relativt langsom. For applikasjoner som ikke kan parallellisere oppgavene sine effektivt, vil den totale ytelsen lide fordi hver individuell operasjon tar lengre tid å fullføre.
  • 8 kjerner @ 4 GHz: Denne CPU-en har færre kjerner, men hver kjerne kjører betydelig raskere. For enkelttrådede PHP-applikasjoner betyr dette at hver forespørsel blir behandlet mye raskere, noe som resulterer i bedre ytelse og kortere responstider.

Hvorfor høyere klokkefrekvens er bedre for PHP-hosting

  1. Enkeltrådet ytelse: PHP-applikasjoner har en tendens til å være enkelttrådet, og derfor vil høyere klokkefrekvens direkte påvirke hastigheten på disse applikasjonene positivt.
  2. Responstid: For webapplikasjoner er responstid kritisk. En høyere klokkefrekvens betyr at serveren kan behandle forespørsler raskere, noe som gir brukerne en jevnere og raskere opplevelse.
  3. Optimal bruk av ressurser: Selv om mange kjerner kan virke attraktivt, er det ofte tilfelle at disse kjernene ikke blir fullt utnyttet av PHP-applikasjoner. Dette betyr at du betaler for ekstra kjerner som ikke nødvendigvis forbedrer ytelsen.

En CPU med høy klokkefrekvens (GHZ) kan sammenlignes med en hurtig sportsbil, mens stort antall kjerner kan sammenlignes med en lastebil. Førstnevnte er betydelig raskere, mens sistnevnte kan transportere mer last. Ofte kjører virtuelle servere på hoster med flest mulig kjerner fremfor raskest mulig kjerner, fordi dette gir best økonomi. Derfor ser vi som regel at våre dedikerte servere ofte utkonkurrerer de store skyleverandørene på hastighet.

Ekstreme tilfeller med mye last

Har du trafikken til et nettsted som VG med enormt antall unike besøkende hver dag, så anbefaler vi lastbalansering (som vi tilbyr kostnadsfritt, HAProxy) hvor trafikken til nettstedet ditt blir fordelt til to eller flere servere av vår lastbalanserer.

På denne måten får du både den høyeste klokkefrekvensen og redundans med på kjøpet, uten å måtte ofre hastigheten til applikasjonene dine. Merk at det krever som oftest tilrettelegging avhengig av applikasjonen du kjører, slik at både data(databaser) og sesjoner blir bevart når kunder blir fordelt på serverne.

Konklusjon

For kunder som kjører PHP-applikasjoner, vil høyere klokkefrekvens gi bedre ytelse enn flere kjerner. Ved å fokusere på CPU-er med høy klokkefrekvens, kan du sikre raskere behandling av PHP-forespørsler, bedre responstider og en generelt forbedret brukeropplevelse. Mens flere kjerner kan være nyttig for spesifikke arbeidsbelastninger, er høyere klokkefrekvens det beste valget for de fleste PHP-baserte webapplikasjoner.