product

Proxmox: Kraftig virtualisering

Virtualiseringsteknologi har blitt et sentralt verktøy for bedrifter som ønsker å øke fleksibiliteten og effektiviteten i deres IT-infrastruktur. Proxmox Virtual Environment (VE) er en ledende open-source løsning som gir deg muligheten til å administrere virtuelle maskiner og containere med letthet. I denne artikkelen vil vi forklare hva Proxmox er, hvorfor Webspesialisten anbefaler denne løsningen og sammenligne den med populære konkurrenter som VMware og Hyper-V.

Hva er Proxmox?

Proxmox VE er en åpen kildekode virtualiseringsplattform som lar deg enkelt administrere virtuelle maskiner (VM-er) og containere på en enkelt server eller et klynge av servere. Plattformen er basert på KVM og LXC-teknologi, og tilbyr en rask og fleksibel løsning for å skape og administrere virtuelle ressurser. Proxmox er i hovedsak utviklet av tyske utviklere.

Nettleserbasert administrasjon

En av de store fordelene med Proxmox er den nettleserbaserte administrasjonsgrensesnittet. Dette gjør det enkelt å administrere og overvåke dine virtuelle ressurser fra hvor som helst, uten behov for å installere ekstra programvare.

Skjermbilde fra Proxmox sitt kontrollpanel

Gratis, med mulighet for support fra utviklerne

Proxmox er en gratis løsning, noe som betyr at du kan bruke den uten lisenskostnader. Hvis du trenger ekstra støtte utover det vi kan tilby (som er gratis og inkludert i serverleien hos oss) etter omtrent 15 års (+) bruk, kan du kjøpe supportabonnementer som gir deg tilgang til enterprise profesjonell hjelp og veiledning direkte fra utviklerne. Heller ikke dette til en avskrekkende pris.

Rask og fleksibel:

Proxmox er kjent for sin høye ytelse og fleksibilitet. Med støtte for både KVM-baserte VM-er og LXC-containere, kan du velge den virtualiseringsmetoden som passer best for dine behov.

Backup og snapshot integrert

Proxmox tilbyr innebygde løsninger for backup og snapshot, slik at du enkelt kan sikre dine virtuelle ressurser og gjenopprette dem ved behov. Dette er en viktig funksjon som gir ekstra trygghet og enkelhet i administrasjonen av dine virtuelle maskiner og containere. Backupløsningen kan sende backup til nesten hvor som helst.

Oversiktlig GUI

Proxmox har et grensesnitt som gjør at man har full oversikt over ressurser. For eksempel vises alle lagringsmedier og hvor mye ledig plass man har. Har man administratorer som kanskje ikke trenger se alle detaljer, kan man begrense valgene for disse. Og man får såklart konsoll direkte fra nettleseren.

Brannmur er integrert i Proxmox. Det vil si at hver enkelt virtuell server kan kjøre med «deny-all» som standard og man kan velge å åpne opp nøyaktig de ressursene man trenger/ikke trenger. Dette gjør at man får en mer intuitiv brannmur enn det som følger med i Windows for eksempel. Alias for reglene kan opprettes på toppnivå og refereres i brannmurreglene.

Sammenligning med VMware og Hyper-V

Proxmox er et attraktivt alternativ til mer etablerte virtualiseringsplattformer som VMware og ikke minst Hyper-V fra Microsoft. Mens disse plattformene også tilbyr kraftige funksjoner, er Proxmox en åpen kildekode løsning som gir deg frihet og fleksibilitet uten de høye lisenskostnadene. Trenger man redundans, lagringsservere og flere nettverk kan man løse dette på minutter uten behov for ekstralisenser eller store endringer i oppsett.

Der hvor kanskje VMware scorer bedre på verifisering/sertifisering på hardware-nivå med begrensninger og strenge formelle krav, kjører Proxmox perfekt på nær sagt alle mulige plattformer. Ytelsen står ikke tilbake for VMware eller Hyper-V på noen som helst måte som vi har klart å avdekke.

Vi kjører Proxmox internt med 10 Gbps nettverksgrensesnitt med ulike nettverk (interne og eksterne) og har brukt Proxmox utstrakt over mange år, sammen med VMware og kanskje aller mest Hyper-V. På samme måte som Hyper-V og VMware kan settes opp på uheldige vis, så kan også Proxmox dette og skape problemer som er vanskelig å finne ut av. Heldigvis har vi gjennom mange år lært oss fallgruvene og kan bidra med våre ekspertråd.

Webspesialistens anbefaling:

Webspesialisten har lang erfaring med drift av servere og anbefaler Proxmox på grunn av dets stabilitet, ytelse og brukervennlighet. Løsningen har vist seg å være trygg og pålitelig over mange år og passer for både små og store organisasjoner.

Vi setter gjerne opp en eller flere Proxmox servere for våre kunder.

Priser for slike virtualiseringsløsninger satt opp av IT-selskaper kan ofte være avskrekkende, men vi har vår bistand inkludert i leien. Det vil si at hvis du leier en kraftig server hos oss, bistår vi i alt rundt driften, oppsett/oppfølging av backup og filservere. En komplett leveranse til en pris de fleste blir overrasket over – iallefall på enterprise nivå.