100% oppetid mulig?

Av og til rister folk på hodet når de hører 100% oppetid. Det gjelder særlig desto mer erfaren it-person man er.

Hvordan er 100% oppetid mulig?

shutterstock_111489143Svaret er at vi har jobbet med drift siden 1998 – servere har blitt raskere siden den gang, men det er en grunnleggende ting som alltid gjelder: Hvis noe KAN feile, så vil det feile. I stedet for å sette opp serveren, installere alt kunden vil og bare la tiden gå og håpe det beste, så planlegger vi allerede før kjøp av serveren.

Det er hva som skjer når du setter trafikk på den og den er godt i produksjon at det blir mer og mer kritisk at den alltid er oppe. En ting er maskinvare, en annen ting er hacking, virus og ressursbruken knyttet til programvaren.

For å redusere sannsynlighet for feil, så har alle våre servere to disker, to strømforsyninger, to strømkilder, mange vifter, flere upser, flere backuper osv. Dette gjør at komponenter på serveren kan feile uten konsekvenser.

Så dere sier at serveren dere setter opp aldri vil feile?

Neida, også servere hos oss vil feile.

Det unike er at vi sikter mot 100% oppetid og stort sett klarer vi det. Men, hvis vi mot formodning ikke klarer det, så får du hele måneden med drift tilbake. Det betyr at vi blir straffet og vil skjerpe oss enda mer neste gang. Dette motiverer oss til å finne årsaken til feil, fremfor å bare kjøre en omstart av serveren hver gang det er et problem.

Andre leverandører tilbyr deg SLA-avtale som koster langt mer enn vår serverleie og som likevel kun gir deg en liten prosentandel av nedetiden i retur – hos noen vil 3 timer nedetid gi deg 5 kr i kompensasjon. Hos oss er det hele serverleien på opptil 2650,- for måneden.