Server i utlandet

Ved introduksjon av skytjenester, så har et gammelt tema blitt aktualisert. Nemlig om du skal velge hosting i utlandet eller her hjemme i Norge.

Skytjenester er ikke noe magisk under som vil fjerne alle landegrenser og opphøre de fysiske lovene. Det er fortsatt snakk om fysiske servere, endringen er at du i en nettsky deler disker og utstyr med et stort antall andre aktører og deler på ytelsen til den underliggende serveren.

Det et særlig to hensyn å ta:

  1. Sikkerhet for dataene dine (hvor de lagres, personvern, domstoler).
  2. Ytelse.

Punkt 1. er kanskje for mange det viktigste punktet man må vurdere ved lagring i utlandet. Der er uklart hvor langt en domstol i Norge kan gå for å sikre dataene, man utsetter seg for spionasjone fra andre land og dataene kan muligens lettere komme på avveie.

Punkt 2, ytelse, er for mange også veldig viktig. Siden jeg startet Webspesialisten som et enkeltmannsforetak for 15 år siden og da hadde alt utstyr i utlandet, så har jeg opparbeidet meg mye kompetanse på området.

I starten leide firmaet mitt servere i USA, deretter Tyskland, Frankrike og Danmark. Det florerer at meninger om man kan ha hosting i utlandet eller Norge – mange mener Tyskland eller Irland er nærme nok til at man ikke merker forsinkelsen og ulempene. Til dette vil jeg si at man merker forsinkelsen – det er en mangedobling av forsinkelsen når dataene må sendes flere hundre mil frem og tilbake. En ting er den fysiske distansen signalet må gå, men når man i tillegg møter flaskehalser og ulike trafikktidspunkt der signalet passerer, så blir opplevelsen bare verre.

For min egen del merket jeg forsinkelsen kanskje best når jeg brukte FTP-programmer for å koble meg til serverne – det var stadig korte tregheter som gjorde at forbindelsen stoppet opp eller ble treg. Straks jeg etablerte meg i Norge, så var dette som natt og dag. Alt responderte superraskt og omtrent før jeg trykket på overfør i Filezilla. Også websidene responderte superraskt.

Jeg har i år testet dette via en skytjeneste i Irland og har merket den samme tregheten. Verdens kraftigste maskin kan ikke sende signalene raskere. Du kan faktisk komme langt bedre ut av det ved å leie en veldig billig server i Norge med lavere ytelse.

I et debattforum er det kommentert at det i mange norske kommuner uansett har en stor treghet ved pålogging som overgår denne tregheten og derfor har ikke forsinkelsen noe å si – til dette vil at det iallefall ikke hjelper at man blir enda mer forsinket. Det er også sending av data etter at man har logget på.

Man sparer tilsynelatende penger ved å ha en server i utlandet og dette er først og fremst fordi båndbredde er billigere og man har stordriftfordeler. Det medfører også ekstremt større utnyttelse og sløsing, noe som påvirker linjehastigheten inn til de ulike datasentrene til ulike tidspunkt. Hvis du kan komme unna den lovmessige delen knyttet til datalagring, så må du også vurdere om det kan gå ut over dine besøkende, som får tregere tjenester og kan skape misnøye. Du må regne med å oftere få spørsmål fra dine kunder om hvor dataene dine er lagret.

Et annet punkt er at du ved å velge leverandør med datasenter i Norge, faktisk bidrar til verdiskapning i ditt eget land.

Konklusjon: Hvis du først og fremst har kunder i utlandet og dataene ikke er sensitive, velg en server i utlandet. Hvis du ønsker topp beskyttelse som norske lover gir og den beste ytelsen, velg en server i Norge.