Flere domener på samme konto

I cPanel kan du velge å ha flere domener på samme webhotell og samme konto hvis din pakkeløsning tillater dette. Fordelen er som regel at man sparer penger. Hos oss kalles dette Tilleggsdomene.

Under ser du eksempel på minbutikk.no, som vi legger til vår allerede eksisterende webhotell. Feltet «Underdomene» blir automatisk foreslått basert på domenavnet ditt og betyr ikke noe spesielt i denne sammenheng. Bare aksepter det den foreslår.

Når du skal installere WordPress og andre ting, så vil minbutikk (eller hva domene du legger til) vises i nedtrekksmenyer slik at det blir installert til riktig katalog. Slik som vist her, eksempel med testdomene.no som er lagt oppå webhotell som allerede finnes:

Så enkelt er det! Du vil finne samme nedtrekksmeny på e-post også.

Fordel med tilleggsdomene

  • Raskt og enkelt å sette opp, trenger ikke flere brukere/passord.
  • Mye rimeligere enn egen konto per domene.

Ulemper

  • Ytelsen til hver kunde er konstant, så når du bruker flere konto på samme webhotell, så vil det si at hovedkontoen og tilleggsdomenene dine deler på samme ytelsen. Har du for eksempel to like travle nettsteder, så vil hastigheten/ytelsen til begge halveres til 50% hvis begge er under høy belastning på samme tid. Hvis du hadde egen konto til hver, så ville de begge fått 100% ytelse. Det er nettopp på grunn av den delte ytelsen som gjør at tilleggsdomene er rimeligere enn dedikerte, egne kontoer.
  • Tilleggsdomene lagres på samme konto, i en mappe på hovedkontoen. Blir ene nettstedet (uansett hoveddomene eller tilleggsdomene) ødelagt på grunn av en feil og du ønsker å gjenopprette dette så fort som mulig, så gjenopprettes hele kontoen og hele webhotellet – ikke bare ett domene.

    Har du for eksempel jobbet mye med et tilleggsdomene – og kjører gjenoppretting fordi det var WordPress på hoveddomenet som fikk feil – så mister du plutselig alle endringene du har gjort på tilleggsdomenet frem til datoen på backupen du gjenopprettet. Du gjenoppretter altså absolutt HELE kontoen og alle tilleggsdomener i en operasjon.

  • En annen ulempe er sikkerheten. Hvis det er en svakhet i dine websider eller i WordPress – enten på hoveddomenet eller tilleggsdomenet – så befinner alle dine filer seg på samme området. Blir du hacket, så blir alle nettstedene dine hacket. Blir nettstedet ditt stengt pga feil eller misbruk, så blir alle nettstedene dine stengt. Man kan ikke isolere ett enkelt nettsted.

Konklusjon

Bruk eget webhotell per domene om ytelse og oppetid på begge domener er viktig og særlig om du gjør mye endringer hver dag eller databaser blir oppdatert ofte.

Bruk tilleggsdomene om du har flere enkle nettsteder som ikke oppdateres så ofte og som ikke er så viktige. For eksempel om du har en rekke passive nettsteder som bare trenger et hjem. Viktigste domenet bør alltid være hoveddomenet på kontoen.

Peke til webhotellet

Straks du har lagt til domenet som et tilleggsdomene i cPanel, så kan du peke domenet til serveren fra din domene-leverandør eller forhåndsse domenet ved å bruke hosts-metoden.